Go Back

Gratinovaná kapusta

Poměrně rychlá zapečená kapusta ideální jako sytý bezmasý oběd. Snadná příprava je vhodná i pro kuchařské začátečníky.
Prep Time 25 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 45 minutes
Chod Bezmasá hlavní jídla
Kuchyně Česká
Cost 91 Kč
Servings 5 porcí
Calories 317 kcal

Ingredients
  

  • 1/2 hlávky kapusty přibližně 600 g
  • 1 lžíce sójové omáčky cca 10 ml
  • 1 lžíce nerafinovaného slunečnicového oleje cca 10 ml
  • 50 g másla
  • 25 g pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
  • 1 lžička kmínu může být i mletý - podle preference
  • 200 g čedaru
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti

Instructions
 

  • Troubu rozehřejeme na 180°. Začneme ohřívat 500 ml vývaru. Na středním ohni rozehřejeme kastrol se silným dnem a rozpustíme v něm 40 g másla. Pokud máme celý kmín, mírně ho podrtíme v hmoždíři. Jakmile je máslo tekuté, zasypeme ho moukou a připravíme jíšku. Máslo s moukou pravidelně mícháme, dokud jíška nezačne zlátnout. V tu chvíli přisypeme kmín a opět několikrát promícháme. Začneme přidávat vývar. Tekutinu přiléváme postupně, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme naběračku vývaru a promícháme. Takto postupujeme, dokud výsledná hmota nepřipomíná spíše omáčku nežli kaši. V tu chvíli dolijeme zbytek vývaru, smísíme a za občasného promíchání necháme probublávat na mírném plamenu.
    50 g másla, 1 lžička kmínu, 600 ml zeleninového vývaru, 25 g pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
  • Do většího hrnce nalijeme lžíci oleje a na středním plamenu ho necháme rozehřát. Mezitím připravíme kapustu. Půlku hlávky rozdělíme na čtvrtky a vyřízneme tuhý košťál. Čtvrtky podélně rozpůlíme a následně nakrájíme na asi 1 cm široké proužky. Kapustu přemístíme do hrnce, promícháme a přilijeme 1 lžíci sójové omáčky a zbylých 100 ml vývaru. Přiklopíme poklicí, mírně osolíme a přivedeme k varu. Následně snížíme plamen na minimum a necháme asi 10 minut dusit, dokud není kapusta téměř měkká.
    1/2 hlávky kapusty, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce nerafinovaného slunečnicového oleje, 600 ml zeleninového vývaru
  • Menší pekáček nebo zapékací misky vymažeme tenkou vrstvou másla. Čedar nastrouháme nahrubo. Pokud chceme kapustu podávat s bramborovou nebo jinou zeleninovou kaší, je vhodný okamžik zeleninu očistit, nakrájet a dát vařit. 2/3 čedaru přidáme do omáčky, promícháme. Přidáme změklou kapustu i se zbytkem tekutiny a opět celé promícháme, aby byla kapusta obalená v omáčce. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem. Hotovou směs přemístíme do pečící formy a zasypeme zbylým sýrem. Pokud nám zbyla ještě trocha másla, nakrájíme ho na tenké plátky a sýr jím poklademe. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut, dokud čedar nezezlátne. Můžeme podávat. Dobrou chuť :)
    50 g másla, 200 g čedaru, sůl a pepř

Notes

Výtečná chuť sezónní kapusty podpořená sytým sýrem čedar. Skvěle se hodí do podzimních a zimních dní, protože zasytí a zahřeje i když je bez masa.
Klíčová slova Bezmasá hlavní jídla, Česká kuchyně, Kuchařka ze Svatojánu, Podzim, Sezónní suroviny, Snadná kuchyně, Středně dlouhá příprava, Vegetarián, Zima