Kapusta je skrytý poklad mezi zeleninou. Výrazná chuť a velmi snadná příprava z ní dělají ideálního parťáka do kuchyně. Díky tomu, že solidně obstojí tak jak je, patří mezi moje oblíbené suroviny do bezmasých pokrmů. Zapečená v kombinaci se sytým čedarem dává vzniknout zemitému, šťavnatému obědu nabitému chutí.
Tento poměrně tradiční recept vychází z Kuchařky ze Svatojánu od Evy Francové. Jedná se o vegetariánskou kuchyni, která pracuje zejména s lokálním ovocem a zeleninou. Nejlépe z vlastní zahrady. Celá recenze kuchařky zde.



Kapusta je sezónní surovina. U svého farmáře nebo v supermarketu ji najdete hlavně během zimy a podzimu. Sójová omáčka je k dostání v regálu s orientálním zbožím a čedar u sýrů. Sáhněte po mladém, nevyzrálém kousku. Vyzrálá varianta by byla chuťově příliš výrazná a přebila by kapustu. Na druhou stranu opravdu doporučuji použít právě čedar. Jeho oranžová barva dodá pokrmu šmrnc a oproti např. eidamu je chuťově tak akorát silný, aby podtrhl kapustu.
Vývar použijte zeleninový nebo pokud nejste čistí vegetariáni tak klidně kuřecí. Zkusila jsem i výluh ze sušených hub a nebylo to vůbec špatné. S tekutinou se tedy nebojte experimentovat.
Jako přílohu podávám zeleninovou kaši. Naposledy jsem uvařila půl kila brambor dohromady se 100 g kořenové petržele. Chuťově zajímavá by byla určitě i varianta s pastinákem nebo bulvovým celerem. Sladší chuť, a ještě více oranžové by pokrmu dodala mrkvová nebo batátová kaše.


Pokud kapustu plánujete podávat návštěvě, doporučuji každou porci zapéct v samostatné misce. Pekáč, ze kterého si každý nabere podle chuti, se zase hodí pro rodinný oběd. Pokud přeci jen chcete servírovat úhledné porce z jedné zapékací misky, je potřeba kapustu nejprve nechat vychladnout a následně naporcovat. Podobně jako v případě lasagní.
Tak teď už ale pojďme do kuchyně 😊.

Gratinovaná kapusta
Ingredients
- 1/2 hlávky kapusty přibližně 600 g
- 1 lžíce sójové omáčky cca 10 ml
- 1 lžíce nerafinovaného slunečnicového oleje cca 10 ml
- 50 g másla
- 25 g pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
- 1 lžička kmínu může být i mletý – podle preference
- 200 g čedaru
- 600 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
Instructions
- Troubu rozehřejeme na 180°. Začneme ohřívat 500 ml vývaru. Na středním ohni rozehřejeme kastrol se silným dnem a rozpustíme v něm 40 g másla. Pokud máme celý kmín, mírně ho podrtíme v hmoždíři. Jakmile je máslo tekuté, zasypeme ho moukou a připravíme jíšku. Máslo s moukou pravidelně mícháme, dokud jíška nezačne zlátnout. V tu chvíli přisypeme kmín a opět několikrát promícháme. Začneme přidávat vývar. Tekutinu přiléváme postupně, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme naběračku vývaru a promícháme. Takto postupujeme, dokud výsledná hmota nepřipomíná spíše omáčku nežli kaši. V tu chvíli dolijeme zbytek vývaru, smísíme a za občasného promíchání necháme probublávat na mírném plamenu.50 g másla, 1 lžička kmínu, 600 ml zeleninového vývaru, 25 g pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
- Do většího hrnce nalijeme lžíci oleje a na středním plamenu ho necháme rozehřát. Mezitím připravíme kapustu. Půlku hlávky rozdělíme na čtvrtky a vyřízneme tuhý košťál. Čtvrtky podélně rozpůlíme a následně nakrájíme na asi 1 cm široké proužky. Kapustu přemístíme do hrnce, promícháme a přilijeme 1 lžíci sójové omáčky a zbylých 100 ml vývaru. Přiklopíme poklicí, mírně osolíme a přivedeme k varu. Následně snížíme plamen na minimum a necháme asi 10 minut dusit, dokud není kapusta téměř měkká.1/2 hlávky kapusty, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce nerafinovaného slunečnicového oleje, 600 ml zeleninového vývaru
- Menší pekáček nebo zapékací misky vymažeme tenkou vrstvou másla. Čedar nastrouháme nahrubo. Pokud chceme kapustu podávat s bramborovou nebo jinou zeleninovou kaší, je vhodný okamžik zeleninu očistit, nakrájet a dát vařit. 2/3 čedaru přidáme do omáčky, promícháme. Přidáme změklou kapustu i se zbytkem tekutiny a opět celé promícháme, aby byla kapusta obalená v omáčce. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem. Hotovou směs přemístíme do pečící formy a zasypeme zbylým sýrem. Pokud nám zbyla ještě trocha másla, nakrájíme ho na tenké plátky a sýr jím poklademe. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut, dokud čedar nezezlátne. Můžeme podávat. Dobrou chuť 🙂50 g másla, 200 g čedaru, sůl a pepř