Růžičková kapusta s tofu

Jump to Recipe

Pokud je kapusta váš šálek kávy, tak tohle je pokrm, který prostě nemůžete vynechat. Růžičková kapusta se zde jen lehce restuje a tak zůstává mírně na skus. Dohromady s nasládlou omáčkou a výraznými houbami shiitake tvoří neodolatelnou kombinaci.

Recept vychází z kuchařky Hojnost od Yotama Ottolenghiho. Ta je plná bezmasých pokrmů podmanivých chutí a precizních postupů. Více se o ní dočtete v recenzi.

Ingredience použité na přípravu, vás mohou trochu zaskočit. V dnešní době ale bez problémů seženete sladkou chilli omáčku, sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet i sušené houby shiitake v sekci světové kuchyně v běžném supermarketu. Javorový sirup a pevné tofu zase v oblasti zdravé výživy, respektive u chlazených potravin. Největším oříškem nakonec zůstává růžičková kapusta, kterou byste měli na podzim a v zimě najít v regálu se zeleninou.

Pokud přemýšlíte, že některou ze surovin nahradíte variantou, co máte zrovna ve spíži, kreativitu doporučuji pouze u sladké chilli omáčky a javorového sirupu. Sama jsem sirup nahradila čekankovým. Určitě nebude vadit, pokud použijete med, rozpustíte cukr nebo vyzkoušíte jiné tekuté sladidlo. Místo sladké chilli omáčky je možné vytvořit si domácí variantu smícháním vody, octa, česneku, chilli, cukru, soli a škrobu nebo si doslaďte asijskou chilli omáčku, co zrovna máte po ruce.

Tofu doporučuji nechat marinovat přes noc v lednici, ale pokud nestíháte, není to nutné. Počítejte ale s tím, že bude chuťově méně výrazné. Příprava samotného pokrmu už je pak opravdu rychlovka. Nejvíce času zabere očištění kapusty. Restování pak trvá už jen pár minut.

Jako přílohu doporučuji jasmínovou rýži nebo rýžové (pho) nudle – ty opět bez problémů seženete v regálu se světovou kuchyní. Tak pojďme vařit 😊.

Růžičková kapusta s tofu

Růžičková kapusta jako bezmasé hlavní jídlo plné chuti, co zaujme nejen vegetariány. Snadná příprava, která navíc nezabere půl dne.
Prep Time 40 minutes
Doba marinování 1 day
Total Time 40 minutes
Chod Bezmasá hlavní jídla
Kuchyně Světová
Cost 162 Kč
Servings 4
Calories 450 kcal

Ingredients
  

Omáčka

  • 4 lžíce sladké chilli omáčky cca 4O ml
  • 3 lžíce sójové omáčky cca 30 ml
  • 5 lžic sezamového oleje cca 50 ml
  • 1 lžíce rýžového octa cca 10 ml
  • 1 lžíce javorového sirupu cca 10 ml
  • 200 g pevného tofu

Zeleninový základ

  • 100 g jarní cibulky jeden větší svazek
  • 1 ks chilli papričky
  • 120 g čerstvých hub shiitake nebo cca 3O g sušených
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 7 lžic slunečnicového oleje cca 7O ml
  • 15 g čerstvého koriandru
  • 1 lžíce bílých sezamových semínek
  • sůl podle chuti

Instructions
 

Příprava omáčky

  • Pokud máme tu možnost, tak den předem připravíme marinádu. Jestli nestíháme, omáčku připravíme hned před vařením. Tofu nebude mít tako výraznou chuť. V misce promícháme sladkou chilli omáčku se sójovou omáčkou, sezamovým olejem, octem a javorovým sirupem.
    4 lžíce sladké chilli omáčky, 3 lžíce sójové omáčky, 5 lžic sezamového oleje, 1 lžíce rýžového octa, 1 lžíce javorového sirupu
  • Tofu nakrájíme na cca 1 cm silné plátky, které rozpůlíme. Promícháme ho opatrně s marinádou a necháme odležet. Při marinování se mi osvědčilo ingredience vložit do uzavíratelného ZIP sáčku a vytlačit z něj vzduch.
    200 g pevného tofu
  • Pokud používáme sušené houby shiitake je třeba je alespoň několik hodin předem zalít vodou, aby změkly.

Příprava základu

  • Jestliže jako přílohu podáváme rýži je čas začít ji vařit. Pokud rýžové nudle, můžeme je nechat krátce měknout ve vodě pokojové teploty a následně připravit podle návodu.
  • Cibulky omyjeme, zbavíme suchých částí listů a kořenů. Následně je nakrájíme na tenká kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Najemno ji nasekáme. Houby shiitake suchým hadříkem nebo kartáčkem na houby očistíme od případných zbytků zeminy a nakrájíme na cca 0,5 cm silné plátky.
    100 g jarní cibulky, 1 ks chilli papričky, 120 g čerstvých hub shiitake
  • Z růžiček kapusty odkrojíme zaschlou spodní část a odstraníme vrchní suché listy. Následně každou růžičku svisle rozkrojíme na tři stejné plátky.
    500 g růžičkové kapusty
  • Ve velké pánvi na nejvyšší plamen rozehřejeme 4 lžíce oleje. Přidáme polovinu růžiček, mírně osolíme a zprudka opékáme asi 2 minuty. S růžičkami příliš nemícháme. Na několika místech mohou být tmavě hnědé. Osmažené růžičky přendáme do mísy. Opakujeme i s druhou polovinou kapusty a také ji přidáme do mísy.
    7 lžic slunečnicového oleje
  • Zatímco se smaží kapusta, připravíme koriandr. Stonky a část listů nasekáme najemno a přemístíme do mísy ke kapustě. Zbylé listy si necháme připravené na servírování.
    15 g čerstvého koriandru
  • Do rozpálené pánve přilijeme další dvě lžíce slunečnicového oleje a necháme ho rozehřát. Přidáme zbylou zeleninu – tedy jarní cibulky, houby shiitake a chilli papričku. Za občasného zamíchání necháme na vysokém žáru restovat další minutu až dvě. Hotovou zeleninu přendáme do mísy ke kapustě.
    7 lžic slunečnicového oleje
  • Do rozpálené pánve přidáme poslední lžíci slunečnicového oleje. Necháme ho rozehřát a snížíme žár přibližně na polovinu. Následně do pánve v jedné vrstvě vyskládáme marinované tofu. Dáváme pozor, protože prská. Tofu bude pravděpodobně nutné opékat ve dvou dávkách, podle velikosti pánve. Restujeme ho z každé strany přibližně dvě minuty, dokud nezezlátne.
    7 lžic slunečnicového oleje
  • Zatímco se připravuje tofu promícháme všechny suroviny v míse a zalijeme je zbytkem marinády. Ochutnáme a případně dosolíme.
    sůl podle chuti
  • Do servírovacích misek připravíme uvařenou rýži nebo nudle. Pokryjeme zeleninovým základem z mísy. Na základ vyskládáme restované tofu, zasypeme zbylým koriandrem a trochou bílých sezamových semínek. Můžeme podávat. Dobrou chuť 🙂
    1 lžíce bílých sezamových semínek

Notes

Ačkoliv je růžičková kapusta s tofu bezmasé jídlo, jedná se o poměrně sytý pokrm. Skvěle se hodí na víkendový oběd.
Klíčová slova Bezmasá hlavní jídla, Hojnost, Podzim, Sezónní suroviny, Snadná kuchyně, Středně dlouhá příprava, Světová kuchyně, Vegetarián, Zima

About

Ahoj! Jsem milovnice dobrého jídla, poznávání a domácího vaření.... Prostě Gastrogeek :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating