Go Back

Růžičková kapusta s tofu

Růžičková kapusta jako bezmasé hlavní jídlo plné chuti, co zaujme nejen vegetariány. Snadná příprava, která navíc nezabere půl dne.
Prep Time 40 minutes
Doba marinování 1 day
Total Time 40 minutes
Chod Bezmasá hlavní jídla
Kuchyně Světová
Cost 162 Kč
Servings 4
Calories 450 kcal

Ingredients
  

Omáčka

  • 4 lžíce sladké chilli omáčky cca 4O ml
  • 3 lžíce sójové omáčky cca 30 ml
  • 5 lžic sezamového oleje cca 50 ml
  • 1 lžíce rýžového octa cca 10 ml
  • 1 lžíce javorového sirupu cca 10 ml
  • 200 g pevného tofu

Zeleninový základ

  • 100 g jarní cibulky jeden větší svazek
  • 1 ks chilli papričky
  • 120 g čerstvých hub shiitake nebo cca 3O g sušených
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 7 lžic slunečnicového oleje cca 7O ml
  • 15 g čerstvého koriandru
  • 1 lžíce bílých sezamových semínek
  • sůl podle chuti

Instructions
 

Příprava omáčky

  • Pokud máme tu možnost, tak den předem připravíme marinádu. Jestli nestíháme, omáčku připravíme hned před vařením. Tofu nebude mít tako výraznou chuť. V misce promícháme sladkou chilli omáčku se sójovou omáčkou, sezamovým olejem, octem a javorovým sirupem.
    4 lžíce sladké chilli omáčky, 3 lžíce sójové omáčky, 5 lžic sezamového oleje, 1 lžíce rýžového octa, 1 lžíce javorového sirupu
  • Tofu nakrájíme na cca 1 cm silné plátky, které rozpůlíme. Promícháme ho opatrně s marinádou a necháme odležet. Při marinování se mi osvědčilo ingredience vložit do uzavíratelného ZIP sáčku a vytlačit z něj vzduch.
    200 g pevného tofu
  • Pokud používáme sušené houby shiitake je třeba je alespoň několik hodin předem zalít vodou, aby změkly.

Příprava základu

  • Jestliže jako přílohu podáváme rýži je čas začít ji vařit. Pokud rýžové nudle, můžeme je nechat krátce měknout ve vodě pokojové teploty a následně připravit podle návodu.
  • Cibulky omyjeme, zbavíme suchých částí listů a kořenů. Následně je nakrájíme na tenká kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Najemno ji nasekáme. Houby shiitake suchým hadříkem nebo kartáčkem na houby očistíme od případných zbytků zeminy a nakrájíme na cca 0,5 cm silné plátky.
    100 g jarní cibulky, 1 ks chilli papričky, 120 g čerstvých hub shiitake
  • Z růžiček kapusty odkrojíme zaschlou spodní část a odstraníme vrchní suché listy. Následně každou růžičku svisle rozkrojíme na tři stejné plátky.
    500 g růžičkové kapusty
  • Ve velké pánvi na nejvyšší plamen rozehřejeme 4 lžíce oleje. Přidáme polovinu růžiček, mírně osolíme a zprudka opékáme asi 2 minuty. S růžičkami příliš nemícháme. Na několika místech mohou být tmavě hnědé. Osmažené růžičky přendáme do mísy. Opakujeme i s druhou polovinou kapusty a také ji přidáme do mísy.
    7 lžic slunečnicového oleje
  • Zatímco se smaží kapusta, připravíme koriandr. Stonky a část listů nasekáme najemno a přemístíme do mísy ke kapustě. Zbylé listy si necháme připravené na servírování.
    15 g čerstvého koriandru
  • Do rozpálené pánve přilijeme další dvě lžíce slunečnicového oleje a necháme ho rozehřát. Přidáme zbylou zeleninu - tedy jarní cibulky, houby shiitake a chilli papričku. Za občasného zamíchání necháme na vysokém žáru restovat další minutu až dvě. Hotovou zeleninu přendáme do mísy ke kapustě.
    7 lžic slunečnicového oleje
  • Do rozpálené pánve přidáme poslední lžíci slunečnicového oleje. Necháme ho rozehřát a snížíme žár přibližně na polovinu. Následně do pánve v jedné vrstvě vyskládáme marinované tofu. Dáváme pozor, protože prská. Tofu bude pravděpodobně nutné opékat ve dvou dávkách, podle velikosti pánve. Restujeme ho z každé strany přibližně dvě minuty, dokud nezezlátne.
    7 lžic slunečnicového oleje
  • Zatímco se připravuje tofu promícháme všechny suroviny v míse a zalijeme je zbytkem marinády. Ochutnáme a případně dosolíme.
    sůl podle chuti
  • Do servírovacích misek připravíme uvařenou rýži nebo nudle. Pokryjeme zeleninovým základem z mísy. Na základ vyskládáme restované tofu, zasypeme zbylým koriandrem a trochou bílých sezamových semínek. Můžeme podávat. Dobrou chuť :)
    1 lžíce bílých sezamových semínek

Notes

Ačkoliv je růžičková kapusta s tofu bezmasé jídlo, jedná se o poměrně sytý pokrm. Skvěle se hodí na víkendový oběd.
Klíčová slova Bezmasá hlavní jídla, Hojnost, Podzim, Sezónní suroviny, Snadná kuchyně, Středně dlouhá příprava, Světová kuchyně, Vegetarián, Zima