V hlavě se mi pomalu začala rodit myšlenka, že bych místo nekonečného prohlížení nejrůznějších receptů mohla začít skutečně vařit. Jenže jak na to? Jak v nepřeberném množství kuchařek a návodů na internetu najít tu správnou inspiraci? Jednoznačnou odpověď jsem dodnes nenašla, ale tenkrát jsem to vyřešila docela tradičně – zašla jsem do knihkupectví očumovat kuchařky.



Jednoduchá bílá obálka, sádlem vymazaná pánev pokladená plátky brambor a dvěma syrovými kusy krkovice. Hmm zdá se, že tady se opravdu vaří! Vše podtrhuje černý nadpis v hravém fontu – Snadno a rychle. Tak, a není čas na přemýšlení. Rychle kuchařku tisknu k tělu a mířím k pokladnám. Tohle nebude žádná aférka, to vypadá na vážný vztah!
Když už jsme se seznámili
Už je to nějaký ten pátek, co jsem listovala prvními stránkami. Poděkování a rychlou předmluvu střídá průlet světem měrných jednotek, forem a nástavců. Následuje pár užitečných dvoustránek o tom, jak nakrájet zeleninu a citrusy. A co si budem, těhle pár jednoduchých typů mi už ušetřilo tolik času v kuchyni… Takže dík Romanovi a celému Prakulu!



A teď už k receptům. Většina z nich je opravdu snadná a rychlá…nebo aspoň jedno z toho. No a tomuhle konceptu pochopitelně odpovídá také jejich výběr. Polévky zastoupené hlavně krémy střídají burgery a sendviče. Následuje kapitola s převážně minutkově upraveným masem a rybami. Na domácího kuchaře čeká hodně smažení a restování, nějakého to dušení a pečení. Kapitola zaměřená na těstoviny nemůže chybět no tu už střídá zelenina – tedy spíš předkrmy, následované saláty. Hodně mě těší kapitola věnovaná vejcím a snad ještě o kousek víc ta s pomazánkami. Vše završují, hádáte správně, dezerty s pečivem.
Rozdělení knihy splňuje očekávání a dokonce nechybí ani seznam receptů a rejstřík. Tedy rejstřík s recepty. Pokud by autoři připojili i rejstřík podle surovin, byla by kuchařka úplné blaho. No ale člověk nemůže mít vše a tak se nechávám uchlácholit hezkými fotografiemi, které zároveň slouží jako inspirace pro servírování. Hraví panáčci, kteří čtenáře provází celou knihou, slouží jako pomyslná třešnička na dortu.
Jak jsme se spolu měli?
Provařit se celou kuchařkou šlo… snadno a rychle :). Pokrmy jsou lahodné, zajímavé i moderní. Vlastně nabízí to nejlepší z domácího kuchtění – jednoduché postupy a ověřené chutě bez nutnosti trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Jediná výtka ke všem knihám od Prakulu, se týká rozdělní receptů podle jednotlivých složek. Zůstává tak na čtenáři, aby si postup přečetl dopředu a sám si vyladil souslednost přípravy.



Kdyby se mi do rukou nedostalo Snadno a rychle, možná by moje cesta k domácímu vaření trvala o pár let déle. Jednoznačně se jedná o knihu, která je jako stvořená pro všechny, kteří chtějí začít. Své místo tu má česká, asijská, bezmasá i kdejaká jiná zajímavá kuchyně. Úplné seznamy surovin, jasné postupy a názorné fotografie dávají čtenáři klíč do kulinářského světa.
Snadno a rychle je jako stvořené pro začátečníky i pro všechny, kteří chtějí trochu osvěžit zaběhnutou rutinu v kuchyni. Pěkné fotografie a hravý design zase potěší všechny sběratele. Prostě kuchařka, která se neztratí, podobně jako další kuchařky od Prakulu, o kterých píšu zase tady.

Snadné a rychlé vaření není ta správná cesta? Tak 👉 tady je spousta další inpirace.