The Green Kitchen – vegetariánská kuchařka světoznámých foodblogerů

Tahle zelená kuchyně ze severu na nás na první pohled dýchá atmosféru moderní, spokojené rodiny. Autoři se naštěstí nedrží názvu a zdaleka ne všechny recepty obsahují zelené suroviny. Stříbrná linka celé knihy jsou bezmasé pokrmy. The Green Kitchen ale není jen o jídle, nezapře svůj foodblogerský původ. Jednotlivé recepty tak doplňuje někdy delší někdy kratší povídání o tom, jak to chodí v domácnosti Frenkiel-Vindahlových.

Kuchařka je rozdělena do několika kapitol – Základní metody a postupy, Po ránu, Lehká jídla, Na výlet, Rodinné večeře, Něco k zakousnutí, Nápoje a Sladkosti. Už podle názvů je zřejmé, že se nejedná o žádnou zarytě zdravou nebo snad dietní stravu. Na čtenáře čekají spíš různorodé pokrmy modernějšího rázu. Koneckonců celý název knihy – The Green Kitchen: lahodná a zdravá vegetariánská jídla pro každý den – je trochu matoucí. Za celou dobu jsem nějak nepostřehla v čem jsou autory předkládané pokrmy nadprůměrně zdravější. Ale nevadí, rozhodně se v řadě případů jedná o komplexní chody a o to jde především.

Kniha je na pohled pěkná, pevnou vazbu doplňuje kvalitní papír. Snad všechny recepty krášlí fotografie a obvyklé foodblogerské povídání zpestřují ilustrační fotky. Ty jsou občas trošku přikrášlené, takže tak úplně neodpovídají výslednému pokrmu. Co se samotného textu týče, nečekejte žádné sofistikované kuchařské návody. Jedná se spíš o tak trošku bezobsažné příběhy a přiblížení toho, jak to chodí u Frenkiel-Vindahlových. Povídání o rodině jednoduše navozuje příjemnou atmosféru. Z literární stránky je kuchařka no… velmi jednoduchá.

Seznamy surovin u receptů jsou úplné. Postupy popsané dostatečně kvalitně, aby je zvládl i začátečník. V knize se obvykle neobjevují žádné komplikované kuchařské postupy. Suroviny jsou sehnatelné v běžném supermarketu nebo zdravé výživě. Časová náročnost je obvykle nízká až střední. Kuchařka bohužel neobsahuje seznam receptů pouze kapitol jakoby snad autoři ani nečekali, že podle nich někdo bude vařit. Což je škoda.

Myslím, že kniha nezklame nikoho, kdo chce zkusit bezmasou kuchyni a zároveň trochu přičichnout k jiným než tradičně českým chutím. Pokrmy, které jsem zatím zkoušela jsou prověřené, výsledek odpovídá očekávání. Občas dokonce příjemně překvapil. Kuchařka je hezká, takže se hodí i pro sběratele. Milovníky foodblogů nebo fanoušky autorů určitě potěší příjemné povídání a spousta pěkných fotek. Pokud patříte alespoň do jedné z těchto skupin, The Green Kitchen stojí za zkoušku.

About

Ahoj! Jsem milovnice dobrého jídla, poznávání a domácího vaření.... Prostě Gastrogeek :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *