Párkrát jsem doma nadhodila, že mě na japonské kuchyni baví minimalismus z hlediska surovin a zároveň silný náboj z hlediska chuti. No a světe div se, za několik měsíců se mi v rukou objevila Japonská kuchyně.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220719_195010-01.jpeg?resize=768%2C1024)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220719_194942-01.jpeg?resize=768%2C1024)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220719_195021-01.jpeg?resize=768%2C1024)
První pocit? Podezření. Možná až zbytečně kříklavé ujištění, že vaření bude rychlé a snadné. Kostrbatý font, který jakoby vypadl z nějakého devadesátkového sitkomu. Pokrm na úvodní fotografii ale vypadá docela lákavě, takže sbírám veškerou odvahu a otáčím první listy.
Dojmy
Uff, Japonská kuchyně je zevnitř úplně jiná. Překvapuje typickým minimalismem. Mírné barvy, jednoduché vzory, kvalitní papír. Na jedné z úvodních stran se na mě ale směje mírně podsaditý Brit. „Aaaha!“ říkám si. Takže žádný Japonec! Pár dalších listů a prvotní obavy mě rychle přecházejí. Z knihy na mě dýchá láska k japonské kuchyni, i souznění se čtenářem.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220518_111329-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1232)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220625_182758-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1232)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220402_115407-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1232)
S rostoucím zájmem otáčím stránky. Seznamuji se se základními surovinami, které zní exoticky. V zápětí se ale dozvídám, jak je snadno zařadit mezi staré známé. Pochopitelně nechybí dvoustránka věnující se rýži a vhodné kompletaci pokrmů. No a pak už se jde na to nejdůležitější… Na recepty.
Japonská kuchyně a recepty
Saláty, přílohy a svačinky. Vlastně trochu zvláštní úvodní kapitola, ale našla jsem tu řadu báječných typů pro případ, že chcete servírovat jídlo poskládané z více složek. Následují Malá jídla – snadný návod na gyozy, smažené drobnosti, špízy nebo to nejlepší a taky nejrychlejší tofu. Pár stránek věnujících se Suši rychle střídají Velká jídla. Takže vážně, tempura, grilovaná ryba a nebo sumo hotpot. Prostě pokrmy, které zasytí ale jejich příprava nezabere celý víkend. Stačí přidat Rýži a nudle a najednou nás lákají klasiky jako kari nebo smažená rýže, japonský gratin, studené soba s horkou omáčkou a samořejmě ramen. Když už jsme u té klasiky, tak přece nemohou chybět Základní omáčky. Ramen bez chilli omáčky snad ani není ramen. S posledním dechem otáčím stránky s Dezerty a Nápoji… No a ty já ráda. Takže konec dobrý, všechno dobré?
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220129_114702-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1253)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220103_175903-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1237)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220409_114251-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1200)
Hodnocení
Vlastně ano. Je tu trochu víc cukru, smažení a rychlých zkratek než bych chtěla. Jenže mám pocit, že přesně taková je i současná japonská kuchyně. Pokud nijak zvlášť nefandíte speciálním podložkám, někdy až absurdnímu perfekcionalismu a mnohadenní přípravě, mám dobrou zprávu – malé Japonsko vykouzlíte i u sebe doma 😁
Popis jednotlivých receptů je tak povzbuzující, že byste nejraději uvařili celou kuchařku naráz. Opravdu, jestli můžu na Japonské kuchyni něco vyzdvihnout, pak je to autorův přístup. Pokrmy jsou popsané jasně a u většiny z nich je i fotografie. Co mě mrzí je absence seznamu receptů, což znesnadňuje přehlednost. To mi ale kompenzuje spousta opravdu výborných jídel, které co nejdřív přidám i sem na web.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220206_113625-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1232)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220219_111953_2-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1232)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220202_114730-01-scaled.jpeg?resize=924%2C1232)
Japonská kuchyně je podařená. Autor dokáže čtenáře nalákat do kuchyně a přimět zkustit něco nového. Milý, návodný postup, nekomplikované recepty a snadná příprava. To vše knihu předurčuje hlavně pro začátečníky nebo pro ty, kteří jsou japonskou kuchyní zcela nepolíbení. Prim tu hraje maso a pár exotičtějších surovin. Ty se opakují, takže jeden nákup ve specalizovaném obchodě vystačí v podstatě na celou kuchařku. Pokud vás kuchyně Země vycházejícího slunce láká, tohle trošku západnější podání je určitě dobrý první krok.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/07/IMG_20220120_115755-01-edited.jpeg?resize=924%2C924)
Japonská kuchyně není to očem sní tvůj sporák? Tak mrkni tady a třeba ho okouzlí nějaká jiná kuchařka 🤔.