Klenoty klasické evropské kuchyně neklamou a skutečně nabízí evropské gastro poklady. Jedná se o velmi obšírný záběr od Španělska až po Rusko. Krásně se tak ukazuje bohatství a různorodost našeho kontinentu. Pochopitelně zde nenacházím příliš běžných každodenních pokrmů, ale spíš slavnostní jídla s často trochu komplikovanější přípravou a masem jakožto primární surovinou.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/IMG_20220107_144007-01.jpeg?resize=786%2C1024)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/IMG_20220107_143938-01.jpeg?resize=746%2C1024)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/IMG_20220107_143954-01.jpeg?resize=768%2C1024)
Je kuchařka kvalitně zpracovaná?
Otáčím první stránky běžného formátu. Tradiční pevná vazba vyplňuje poměrně kvalitní a pevný papír. Vzhledem k tomu, že jsme spolu strávili pěkných pár let, musím uznat, že stále vypadá velmi pěkně. Kuchařka se nerozpadá a celkově působí poměrně zachovale. Jako velmi vítaný detail vidím vloženou záložku.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/jidlo-13.jpg?resize=1024%2C728)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/DSC0067.jpg?resize=1024%2C700)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/DSC0453.jpg?resize=1024%2C819)
Kniha je logicky rozdělena do několika kapitol, ve kterých kromě úvodních měrných jednotek nacházím typy jak na vývary, další základy jako jíšky atp., omáčky, polévky, maso, těstoviny, zeleninu a pečení všeho druhu. Toto tradiční dělení je přehledné a snadno se v něm orientuje. S orientací pomáhá i obsah, ve kterém nacházím seznam všech receptů s čísly stránek a abecední rejstřík. Rejstřík je sice příjemný bonus, ale neuvádí seznam surovin pouze jednotlivé pokrmy, takže plní stejnou funkci jako obsah.
A jak je to se samotnými klenoty?
U každého receptu nacházím pár slov o původu pokrmu, případně nějaké zajímavosti. Seznam surovin je ve všech případech úplný a přehledný. Jedinou výtku směřuji k rozdělení na jednotlivé části pokrmů. Může stát, že je uvedeno 500 g rajčat v seznamu na pyré a dalších 200 g na salátek. Jde jen o drobnost, ale párkrát mi to dělalo problém při vytváření nákupního seznamu.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/DSC0033.jpg?resize=1024%2C803)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/IMG_5515.jpg?resize=1007%2C1024)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/jidlo-13.jpg?resize=1024%2C728)
Popisky přípravy pokrmů jsou jasné a přehledné. Opět mi přijde trochu nelogické rozdělení podle jednotlivých částí. Například u receptu na pečené brambory se slaninou a sázeným vejcem nacházím zvlášť postup na brambory a zvlášť na vejce. Pokud bych se nepřipravila dopředu, ve chvíli dosmažení vajec už by brambory dávno vychladly. Autoři tedy nechávají na čtenáři, aby si přípravu přečetl dopředu a vytvořil si vlastní dobře navazující postup.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/DSC0015.jpg?resize=1024%2C792)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/DSC0018-2.jpg?resize=1024%2C696)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/DSC0036.jpg?resize=1024%2C727)
Finální fotografie je u každého receptu ve velmi vysoké kvalitě. Často mi pomohla s vyladěním prezentace. Obtížnější postupy doplňují užitečné fotky jednotlivých kroků.
Jak mi chutnalo?
Jednotlivé pokrmy vybral Roman Vaňek a jeho tým pečlivě, jelikož jsou opravdu chutné. Všechny recepty jsou zjevně mnohokrát vyzkoušené. Nesetkala jsem se s ničím, co bych považovala za propadák. Vysoká úroveň v řadě případů nese také vysoké nároky na kuchaře. Ať už se jedná o dostupnost surovin, množství nebo potřebné zkušenosti. Chvílemi jsem měla pocit, že recepty cílí zejména na profesionály v restauracích.
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/DSC0051.jpg?resize=1024%2C820)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/IMG_5240.jpg?resize=838%2C1024)
![](https://i0.wp.com/gastrogeek.cz/wp-content/uploads/2022/01/DSC0039.jpg?resize=1024%2C768)
Klenoty klasické evropské kuchyně hodnotím jako velmi povedené. Obohatily mě nejen o řadu informací o původů pokrmů, ale také mi přinesly několik receptů, u kterých už zůstanu. Kniha je zpracována kvalitně. Recepty autoři popisují dostatečně podrobně, takže se u přípravy neztratí ani začátečník. Celkově ale Klenoty doporučuji spíše zkušenějším kuchařům nebo profesionálům, kteří touží rozšířit nabízený sortiment. Samozřejmě se hodí také pro každého, kdo rád cestuje skrz stránky a pěkné fotografie.