Klenoty klasické evropské kuchyně aneb jak jsem se provařila Evropou

Klenoty klasické evropské kuchyně neklamou a skutečně nabízí evropské gastro poklady. Jedná se o velmi obšírný záběr od Španělska až po Rusko. Krásně se tak ukazuje bohatství a různorodost našeho kontinentu. Pochopitelně zde nenacházím příliš běžných každodenních pokrmů, ale spíš slavnostní jídla s často trochu komplikovanější přípravou a masem jakožto primární surovinou.

Je kuchařka kvalitně zpracovaná?

Otáčím první stránky běžného formátu. Tradiční pevná vazba vyplňuje poměrně kvalitní a pevný papír. Vzhledem k tomu, že jsme spolu strávili pěkných pár let, musím uznat, že stále vypadá velmi pěkně. Kuchařka se nerozpadá a celkově působí poměrně zachovale. Jako velmi vítaný detail vidím vloženou záložku.

Kniha je logicky rozdělena do několika kapitol, ve kterých kromě úvodních měrných jednotek nacházím typy jak na vývary, další základy jako jíšky atp., omáčky, polévky, maso, těstoviny, zeleninu a pečení všeho druhu. Toto tradiční dělení je přehledné a snadno se v něm orientuje. S orientací pomáhá i obsah, ve kterém nacházím seznam všech receptů s čísly stránek a abecední rejstřík. Rejstřík je sice příjemný bonus, ale neuvádí seznam surovin pouze jednotlivé pokrmy, takže plní stejnou funkci jako obsah.

A jak je to se samotnými klenoty?

U každého receptu nacházím pár slov o původu pokrmu, případně nějaké zajímavosti. Seznam surovin je ve všech případech úplný a přehledný. Jedinou výtku směřuji k rozdělení na jednotlivé části pokrmů. Může stát, že je uvedeno 500 g rajčat v seznamu na pyré a dalších 200 g na salátek. Jde jen o drobnost, ale párkrát mi to dělalo problém při vytváření nákupního seznamu.

Popisky přípravy pokrmů jsou jasné a přehledné. Opět mi přijde trochu nelogické rozdělení podle jednotlivých částí. Například u receptu na pečené brambory se slaninou a sázeným vejcem nacházím zvlášť postup na brambory a zvlášť na vejce. Pokud bych se nepřipravila dopředu, ve chvíli dosmažení vajec už by brambory dávno vychladly. Autoři tedy nechávají na čtenáři, aby si přípravu přečetl dopředu a vytvořil si vlastní dobře navazující postup.

Finální fotografie je u každého receptu ve velmi vysoké kvalitě. Často mi pomohla s vyladěním prezentace. Obtížnější postupy doplňují užitečné fotky jednotlivých kroků.

Jak mi chutnalo?

Jednotlivé pokrmy vybral Roman Vaňek a jeho tým pečlivě, jelikož jsou opravdu chutné. Všechny recepty jsou zjevně mnohokrát vyzkoušené. Nesetkala jsem se s ničím, co bych považovala za propadák. Vysoká úroveň v řadě případů nese také vysoké nároky na kuchaře. Ať už se jedná o dostupnost surovin, množství nebo potřebné zkušenosti. Chvílemi jsem měla pocit, že recepty cílí zejména na profesionály v restauracích.

Klenoty klasické evropské kuchyně hodnotím jako velmi povedené. Obohatily mě nejen o řadu informací o původů pokrmů, ale také mi přinesly několik receptů, u kterých už zůstanu. Kniha je zpracována kvalitně. Recepty autoři popisují dostatečně podrobně, takže se u přípravy neztratí ani začátečník. Celkově ale Klenoty doporučuji spíše zkušenějším kuchařům nebo profesionálům, kteří touží rozšířit nabízený sortiment. Samozřejmě se hodí také pro každého, kdo rád cestuje skrz stránky a pěkné fotografie.

About

Ahoj! Jsem milovnice dobrého jídla, poznávání a domácího vaření.... Prostě Gastrogeek :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *