Chlazené tofu

Jump to Recipe

Tofu – tedy stlačené bloky vysráženého sójového nápoje. Že to nezní lákavě? Možná, ale chlazené tofu je super cesta jak se s touhle surovinou seznámit. Je to totiž skvělá alternativa masa a jednou za čas dokáže bezvadně zpestřit jídelníček.

Recept vychází z kuchařky Japonská kuchyně.

Hlavní chod během pár minut a s minimem použitého nádobí. To je něco o čem aspoň občas sní každý domácí kuchař. No a přesně tehle sen chlazené tofu dokáže vyplnit.

Suroviny jsou poměrně specifické, ale jeden nákup na internetu a máte vystaráno. Nejexotičtější surovinou je kacuobushi. Téměř průsvitné plátky sušeného tuňáka. Prvotní výdaj není nejnižší, balení stojí kolem 160 korun, ale zato ve spíži vydrží řadu let. Díky jeho intenzivní chuti, stačí do pokrmu přidat jen malou hrstičku. Zdaleka se nehodí jen k tofu, přidávám ho do smažené rýže nebo jako základ dashi – japonského vývaru.

Při nákupu kacuobushi rovnou přidejte i nějakou kvalitní sójovou omáčku, které v supermarketech bývají zbytečně drahé. Tofu doporučuji mé oblíbené Dang Long nebo KD. Sami zkuste více druhů a vyberte to, které vám chutí a konzistencí vyhovuje nejvíce. Jsou mezi nimi opravdu velké rozdíly. Zázvor, cibulku a sezamová semínka dnes koupíte snad v každém obchodě.

Můžete si udělat japonský den a tofu servírovat s řadou dalších malých mističek plných všelijakých pochoutek. Já si ho ale nejčastěji dávám jednoduše s nudlemi nebo klidně i zbytkem rýže a miskou domácího kimchi.

Chlazené tofu

Nejrychlejší a přitom výtečná úprava tofu
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Chod Bezmasá hlavní jídla
Kuchyně Japonská, Světová
Cost 70 Kč
Servings 4 porce
Calories 201 kcal

Ingredients
  

  • 400 g tofu doporučuji Dang Long nebo KD
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 3 cm zázvoru
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 hrst kacuobushi
  • 1 špetka sezamových semínek

Instructions
 

  • Na sucho rozpálíme pánev a necháme na ní opražit sezamová semínka, dokud mírně nezezlátnou.
    1 špetka sezamových semínek
  • Tofu nakrájíme na asi 2 cm velké kostičky. Dáme pozor, aby zůstalo složené v původním tvaru. Opatrně ho přemístíme na servírovací talíř.
    400 g tofu
  • Přelijeme sójovou omáčkou.
    4 lžíce sójové omáčky
  • Zázvor lžičkou oloupeme a najemno nakrájíme. Přidáme k tofu.
    3 cm zázvoru
  • Jarní cibulku opláchneme. Zelnou část nakrájíme na co nejtenčí proužky, bílou na měsíčky. Společně s kacuobushi nasypeme na tofu.
    1 ks jarní cibulky, 1 hrst kacuobushi
  •  Nakonec zasypeme praženými semínky a můžeme podávat.
    1 špetka sezamových semínek

Notes

Super jednoduchá příprava tofu, díky které můžete vykouzlit chutný oběd během pár okamžiků.
Klíčová slova Bezmasá hlavní jídla, Celoroční, Japonská kuchyně, Minimum surovin, Rychlá příprava, Snadná kuchyně, Tofu, Vege, Vegetarián

About

Ahoj! Jsem milovnice dobrého jídla, poznávání a domácího vaření.... Prostě Gastrogeek :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating