Hojnost aneb talíře plné zeleniny

Pod pojmem hojnost, zejména ve spojení s jídlem, si většina z nás asi představí stoly prohýbající se pod náporem nejrůznějších pochutin – od nadívaných kachen po čokoládové dorty. Takovou představu ale určitě nemá Yotam Ottolenghi. Jeho Hojnost tvoří „snadno dostupné a čerstvé suroviny“. V knize se sice pár typů na párování s drůbeží nebo jiným masem najde, ale jinak se jedná o čistě vegetariánskou kuchařku.

Autorův izraelský původ a současné britské působení nabízí možnost pořádně si rozšířit kulinářské obzory. Ani jsem si nevšimla a římský kmín nebo kuličky koriandru se staly nepostradatelnou součástí mé kuchyně. A u koření to nekončí. Yotam naprosto přirozeně pracuje nejen se zeleninou, ale třeba i se sýry. Už vím, kdy se vyplatí sáhnout po pecorinu a kdy po buvolí mozzarele. Každý recept je takové malé taneční představení. Orchestr i herci, i když sami o sobě nepříliš výrazní, ve společném harmonickém propojení nabízí o dost víc.

S tím souvisí i určitý perfekcionismus receptů. Všechny jsou zjevně mnohokrát odzkoušené, chuťově velmi vybalancované. Jednotlivé ingredience Yotam řadí podle toho, kdy vstupují do přípravy. Seznam surovin je úplný. Jenom pozor, občas působí trochu obsáhle. Při bližším pohledu ale zjistíte, že polovinu tvoří bylinky a koření, díky kterým zelenina získá kýžený šmrnc.

Příprava podle Yotama by neměla činit problém ani úplným začátečníkům. Stačí si dopředu nachystat suroviny, u kterých autor dokonce myslí i na to, jestli je třeba je předpřipravit a nebo jestli bude stačit očistit a nakrájet až v průběhu vaření. Většina receptů je doplněna názornou fotografií na celou stránku, která zároveň poslouží jako inspirace k servírování.

Kniha jako celek působí krásným, minimalistickým dojmem. Obálka je na dotek velmi příjemná, pěnově nadýchaná, takže po ní vždy rádi sáhnete. Obsahuje úplnný seznam receptů i rejstřík, díky kterým se v ní snadno orientuje. Drtivá většina prostoru je věnována receptům samotným. V kuchařce není příliš osobního příběhu nebo dalšího povídání.

Hojnost zaujme zejména vegetariány, ale nabízí toho hodně i masožravcům. Pokrmy jsou vyvážené, precizně zpracované a často poměrně sofistikované. Ocení je hlavně takoví kuchaři, kteří alespoň napoprvé postupují podle receptu. Postupy jsou popsané velmi detailně, takže je zvládne i začátečník. Na druhou stranu pro nás středoevropany tak trochu jiný styl kuchyně snadno naláká i ostřílené kuchaře.

Ještě váháte? Vyzkoušejte si nějaký recept, který z kuchařky vychází. Jejich přehled najdete tady.

About

Ahoj! Jsem milovnice dobrého jídla, poznávání a domácího vaření.... Prostě Gastrogeek :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *