Gratinovaná kapusta

Jump to Recipe

Kapusta je skrytý poklad mezi zeleninou. Výrazná chuť a velmi snadná příprava z ní dělají ideálního parťáka do kuchyně. Díky tomu, že solidně obstojí tak jak je, patří mezi moje oblíbené suroviny do bezmasých pokrmů. Zapečená v kombinaci se sytým čedarem dává vzniknout zemitému, šťavnatému obědu nabitému chutí.

Tento poměrně tradiční recept vychází z Kuchařky ze Svatojánu od Evy Francové. Jedná se o vegetariánskou kuchyni, která pracuje zejména s lokálním ovocem a zeleninou. Nejlépe z vlastní zahrady. Celá recenze kuchařky zde.

Kapusta je sezónní surovina. U svého farmáře nebo v supermarketu ji najdete hlavně během zimy a podzimu. Sójová omáčka je k dostání v regálu s orientálním zbožím a čedar u sýrů. Sáhněte po mladém, nevyzrálém kousku. Vyzrálá varianta by byla chuťově příliš výrazná a přebila by kapustu. Na druhou stranu opravdu doporučuji použít právě čedar. Jeho oranžová barva dodá pokrmu šmrnc a oproti např. eidamu je chuťově tak akorát silný, aby podtrhl kapustu.

Vývar použijte zeleninový nebo pokud nejste čistí vegetariáni tak klidně kuřecí. Zkusila jsem i výluh ze sušených hub a nebylo to vůbec špatné. S tekutinou se tedy nebojte experimentovat.

Jako přílohu podávám zeleninovou kaši. Naposledy jsem uvařila půl kila brambor dohromady se 100 g kořenové petržele. Chuťově zajímavá by byla určitě i varianta s pastinákem nebo bulvovým celerem. Sladší chuť, a ještě více oranžové by pokrmu dodala mrkvová nebo batátová kaše.

Pokud kapustu plánujete podávat návštěvě, doporučuji každou porci zapéct v samostatné misce. Pekáč, ze kterého si každý nabere podle chuti, se zase hodí pro rodinný oběd. Pokud přeci jen chcete servírovat úhledné porce z jedné zapékací misky, je potřeba kapustu nejprve nechat vychladnout a následně naporcovat. Podobně jako v případě lasagní.

Tak teď už ale pojďme do kuchyně 😊.

Gratinovaná kapusta

Poměrně rychlá zapečená kapusta ideální jako sytý bezmasý oběd. Snadná příprava je vhodná i pro kuchařské začátečníky.
Prep Time 25 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 45 minutes
Chod Bezmasá hlavní jídla
Kuchyně Česká
Cost 91 Kč
Servings 5 porcí
Calories 317 kcal

Ingredients
  

  • 1/2 hlávky kapusty přibližně 600 g
  • 1 lžíce sójové omáčky cca 10 ml
  • 1 lžíce nerafinovaného slunečnicového oleje cca 10 ml
  • 50 g másla
  • 25 g pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
  • 1 lžička kmínu může být i mletý – podle preference
  • 200 g čedaru
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti

Instructions
 

  • Troubu rozehřejeme na 180°. Začneme ohřívat 500 ml vývaru. Na středním ohni rozehřejeme kastrol se silným dnem a rozpustíme v něm 40 g másla. Pokud máme celý kmín, mírně ho podrtíme v hmoždíři. Jakmile je máslo tekuté, zasypeme ho moukou a připravíme jíšku. Máslo s moukou pravidelně mícháme, dokud jíška nezačne zlátnout. V tu chvíli přisypeme kmín a opět několikrát promícháme. Začneme přidávat vývar. Tekutinu přiléváme postupně, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme naběračku vývaru a promícháme. Takto postupujeme, dokud výsledná hmota nepřipomíná spíše omáčku nežli kaši. V tu chvíli dolijeme zbytek vývaru, smísíme a za občasného promíchání necháme probublávat na mírném plamenu.
    50 g másla, 1 lžička kmínu, 600 ml zeleninového vývaru, 25 g pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
  • Do většího hrnce nalijeme lžíci oleje a na středním plamenu ho necháme rozehřát. Mezitím připravíme kapustu. Půlku hlávky rozdělíme na čtvrtky a vyřízneme tuhý košťál. Čtvrtky podélně rozpůlíme a následně nakrájíme na asi 1 cm široké proužky. Kapustu přemístíme do hrnce, promícháme a přilijeme 1 lžíci sójové omáčky a zbylých 100 ml vývaru. Přiklopíme poklicí, mírně osolíme a přivedeme k varu. Následně snížíme plamen na minimum a necháme asi 10 minut dusit, dokud není kapusta téměř měkká.
    1/2 hlávky kapusty, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce nerafinovaného slunečnicového oleje, 600 ml zeleninového vývaru
  • Menší pekáček nebo zapékací misky vymažeme tenkou vrstvou másla. Čedar nastrouháme nahrubo. Pokud chceme kapustu podávat s bramborovou nebo jinou zeleninovou kaší, je vhodný okamžik zeleninu očistit, nakrájet a dát vařit. 2/3 čedaru přidáme do omáčky, promícháme. Přidáme změklou kapustu i se zbytkem tekutiny a opět celé promícháme, aby byla kapusta obalená v omáčce. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem. Hotovou směs přemístíme do pečící formy a zasypeme zbylým sýrem. Pokud nám zbyla ještě trocha másla, nakrájíme ho na tenké plátky a sýr jím poklademe. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut, dokud čedar nezezlátne. Můžeme podávat. Dobrou chuť 🙂
    50 g másla, 200 g čedaru, sůl a pepř

Notes

Výtečná chuť sezónní kapusty podpořená sytým sýrem čedar. Skvěle se hodí do podzimních a zimních dní, protože zasytí a zahřeje i když je bez masa.
Klíčová slova Bezmasá hlavní jídla, Česká kuchyně, Kuchařka ze Svatojánu, Podzim, Sezónní suroviny, Snadná kuchyně, Středně dlouhá příprava, Vegetarián, Zima

About

Ahoj! Jsem milovnice dobrého jídla, poznávání a domácího vaření.... Prostě Gastrogeek :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating